pakistan adalet hareketi (ptı) lideri ımran khan resmen pakistan başbakanı oldu.
khan, bugün ulusal meclis'te yapılan oylamalarda 272 sandalyenin 176'sını kazanarak pakistan'ın 22. başbakanı oldu. rakibi pakistan müslüman ligi-navaz (pml-n) lideri shahbaz şerif, 96 oy aldı.
ımran khan'ın seçilmesini muhalefet mecliste protesto etti.
pakistan'da gerçekten çalkantılı, karmaşık ve uzun bir seçim süreci resmen geride kalmış oldu.
bu süreçten sonra khan'ın içeride ve dışarıda çözmesi gereken bir dizi sorun var.
özellikle yolsuzlukla suçlanan ve tutuklu bulunan pml-n'nin kurucusu navaz şerif'in ve partisinin nasıl bir tutum sergileyeceği içerideki başlıca siyasi sorunlardan.
pakistan'daki sosyal adaletsizlikler, altyapı sorunları ve ekonomi khan'ın önündeki diğer bir sorunlar dizisi.
dışarıda ise en başta hindistan sorunu var.
sahip olduğu şii nüfus sebebiyle iran ile yakın ilişkiler kurması gereken khan'ın, mıknatısın diğer kutbundaki körfez ülkeleri ile de bu ülkelerde çalışan göçmen ve fakir vatandaşları sebebiyle sağlam ilişkileri bulunması gerekiyor.
öte yandan çin'e yakınlığı sebebiyle çin'in baskısına da uğrayabilir. çin'e yakınlığını avantaja çevirip çin sayesinde ülkesinin ekonomisini de geliştirebilir fakat bu durumda da çin'e ticaret savaşları başlatan abd'nin hedefi olabilir.
gelecekte tamamlanması planlanan ve ithalatının en büyük 2. kalemini ham petrolün oluşturduğu çin ve ekonomisinin büyük kısmı petrole bağlı iran'ın ortaklaşa yapacağı iran-pakistan-çin boru hatlarının merkezinde konumlanan pakistan bu durumu fırsat olarak görmenin yanı sıra abd'den gelebilecek yaptırımları da aklından çıkarmamalı. nitekim geçtiğimiz günlerde abd, pakistan ile yürüteceği askeri eğitim programlarını iptal ederek khan'a göreve başlamadan önce bir mesaj vermiş olabilir. iran ile ticaretini yaptırımlara rağmen devam ettireceğini ve abd ile yaşanan ekonomik savaşta türkiye'nin yanında olacağını belirten pakistan son günlerde neredeyse tüm dünyaya dolarla saldıran abd'nin yeni hedefi olabilir.
khan bunun yanı sıra taliban ile boğuşan uzun sınır komşusu afganistan'daki karışıklıkların bitmesini de istiyor. bu sorunların çözümünde pakistan'ın üstleneceği rol elbette kritik olacak.
türkiye'nin tek kalemde en büyük savunma sanayi ihracatlarını gerçekleştirdiği pakistan'ın, yıllardır dost ve kardeş ülke olarak gördüğü türkiye ilişkilerinin geçmişte olduğu gibi khan döneminde de sorunsuz devam etmesi bekleniyor.
tüm bunlara bakınca khan'ın önünde çözülmesi gereken pek çok problem olduğu görülüyor. bu problemleri çözerken kendisini gizlice desteklediği iddia edilen ordu ve istihbarat teşkilatının nasıl tavır alacağı da önemli. zira pakistan 71 yıllık tarihinin neredeyse yarısını darbeyle yönetime gelen liderlerle geçirmiş bir ülke.
(bkz:
2018 pakistan seçimleri)
(bkz:
pakistan'ın muhtemel başbakanı imran khan'ın ulusa ilk seslenişi)
(bkz:
imran khan)