avrupa birliğinin santrali kapatmak için teklif ettiği maddi teşviklere rağmen ermeni tarafının kapatmaya yanaşmaması, bölge halkı için tehdit arz etmektedir.
yazar arkadaşlar bazı şeyleri kaçırıyor. ne libya ne de pakistan orta doğu ülkesi sayılmaz. azerbaycan da bir ortadoğu ülkesi sayılmaz. şu an itibariyle orta doğuda tek müttefikimiz katar gibi duruyor.
bu süreç ile birlikte tayvan(çin cumhuriyeti), birleşmiş milletler güvenlik konseyinin daimi üyeliğinden çıkarılıp yerine çin halk cumhuriyeti alınmıştır.
ikinci arap-israil savaşı olarak da bilinir. cemal abdülnasır'ın süveyş kanalını millileştirmesi sonucu çıkarları zedelenen fransa ve birleşik krallık'ın israil ile birlikte mısır'a ortak operasyon düzenlemeleriyle devam eden süreç; sovyetler birliğinin avrupa ülkelerinin başkentlerine nükleer saldırı tehdidi ile son bulmuştur.
ülkelerin başka ülkelerle diplomalatik ilişkileri kurarken en önemsediği ilkelerden biridir.ülkelerin başka bir ülkeye davranışlarını kendisine yapılan muameleye göre düzenlemesidir.
false flag olarak da bilinir. bir devletin karşı tarafa yapacağı saldırıyı meşru göstermek adına kendisine bizzat kendi tarafından saldırıp karşı tarafın yapmış gibi göstermesidir. tarihteki en meşhur örneği nazilerin komünistleri tasfiye etmek adına reicstag'ı yakmalarıdır.
brics; kuruluş itibariyle bir ekonomik topluluktur. türkiye'nin bu toplulukta ekonomik olarak bir çıkarı (şimdilik) çok azdır. 2017 ihracat rakamlarını analiz ettiğimizde şöyle bir drum ortaya çıkıyor.
2017 ihracat toplam: 157 milyar $
avrupa birliği: 75 milyar $ ( %47)
brics ülkeleri toplam: 7,44 milyar $ (%4,74)
çin : 2,93 milyar $ (%1,87)
rusya: 2,73 milyar $ (%1,74)
hindistan : 758 milyon $ (%0,48)
brezilya : 531 milyon $ (%0,34)
g. africa : 485 milyon $ (%0,31)
brıcs ülkeleri ile ticaretimiz henüz istenilen seviyede değil. eğer türkiye bu bloğa girecekse bu rakamları da dikkate almak zorunda. askeri ve siyasi olarak birlikte olmamız yararlı olur lakin ekonomik olarak biranda sıçrama olması çok zor. ticari partner olarak ab daha avantajlı gözüküyor
disiplin olarak 20. yüzyılın 2. yarısı ortaya çıkmıştır. bu alanda batı kadar gelişemesek de çalışmalar devam etmektedir. ilk nesil akademisyenler 80lerde göreve başlamış şuan 2. nesli eğitmektedirler. en bilindik ve öncü isimler şunlardır;
fuat keyman
mustafa aydın
pınar bilgin
a. nuri yurdusev
ahmet davutoğlu
atila eralp
ziya öniş
faruk sönmezoğlu
şaban çalış
bahar rumelili
ilhan uzgel
tayyar arı
binnaz toprak
gökhan bacık
ümit özdağ,
erol kurubaş
false flag olarak da bilinir. bir devletin karşı tarafa yapacağı saldırıyı meşru göstermek adına kendisine bizzat kendi tarafından saldırıp karşı tarafın yapmış gibi göstermesidir. tarihteki en meşhur örneği nazilerin komünistleri tasfiye etmek adına reicstag'ı yakmalarıdır.