vladimir putin
kremlin tarafından yayınlanan resmi özgeçmişine göre putin, 1975 yılından hukuk fakültesini bitirdikten sonra kgb bünyesinde ajanlık eğitimi almış ve 1985 yılında çok gizli bir görev için doğu almanya’ya gitmiştir.
1952 yılında st. petersburg’da doğan fakir bir ailenin çocuğuydu putin. babası bir fabrika işçisiydi. soğuk savaşın en bunalımlı günlerinde geçmişti çocukluğu ve gençliği. gençken izlediği sovyet casusluk filmleri putin üzerinde büyük bir etki yaratmıştır.
putin'in kgb geçmişi ile alakalı şöyle bir makale mevcut:
https://www.stratejikortak.com/2018/09/kgb-ajanligindan-devlet-baskanligina-vladimir-putin.html
donetsk halk cumhuriyeti'nin lideri zakharchenko öldürüldü
ilk saatlerde olayda abd istihbaratının parmağı olduğu ifade edilmişti taraflarca. bu olaya ilişkin tek söyleyeceğim şey şudur, idlib'e operasyon düzenlenirken rusya sınırında böyle bir olayın yaşanması kesinlikle tesadüf değil. hele ki bu olayda abd istihbaratının parmağı olma olasılığı bence hayli yüksek...
idlib operasyonu
terör ve güvenlik uzmanı sayı abdullah ağar harika bir şekilde özetlemiş idlib operasyonunu;
"idlip’te asimetrik tango!
rusya htş’yi vurdu, trump insani dramı(!) gerekçe göstererek sr-ir-rf’yi sert uyardı, kremlin bombalı droneları gerekçe gösterdi, rejim; abd’nin ukrayna üzerinden ışid ve nusra’ya silah sağladığını iddia etti.
söyleyin şimdi:
kim kime ve neye oynuyor?"
putin'in türkiye'de ajanlık stajı yapması
kremlin tarafından yayınlanan resmi özgeçmişine göre putin, 1975 yılından hukuk fakültesini bitirdikten sonra kgb bünyesinde ajanlık eğitimi almış ve 1985 yılında çok gizli bir görev için doğu almanya’ya gitmişti. yazının ilerleyen bölümlerinde anlatacağım üzere putin’i dünyanın en güçlü adamı yapan sürecin başlangıcı da aslında bu görevde yaşadığı bir olayla başlamıştır.
resmi olmayan iddialara göre ise putin, hukuk diplomasını almadan önce de aslında kgb tarafından gizli servise kabul edilmiş ve ajanlık stajı için türkiye’ye yollanmıştır. izmir aliağa’da tüpraş fabrikasında çalışan bir kişinin iddiasına göre 1971 yılında putin bu fabrikada işçi olarak çalışmıştır. o dönem putin ile birlikte fabrikada işçi olduğunu iddia eden türk arkadaşları “biz ona potin derdik” demektedirler.
bu konu bir iddiadan öteye gitmemektedir ancak o dönemin şartları ve istihbarat servislerinin çalışma prensipleri göz önüne alındığında gayet akla yatan ve gerçek olma ihtimali yüksek bir hikayedir bu.
peki, sizce bu olay ne kadar gerçekçi???
ayrıntılar için;
https://www.stratejikortak.com/2018/09/kgb-ajanligindan-devlet-baskanligina-vladimir-putin.html
bilge kağan
bilgi kağanın koyduğu türk yasaları türk tarihinde bir hayli önemlidir;
-türk'ten köle olmaz
-iki türk, tek düşmana saldırmaz
-atlı bir türk, yaya bir düşmana saldırmaz
-yalan söylemek yasaktır
-aman dileyene el kaldırılmaz
-kadın ve çocuğa vurulmaz, esir edilmez
-bunlara riayesizliğin cezası ölümdür!
türkiye'nin heyetül tahrir-i şam'ı terör örgütü olarak kabul etmesi
türkiye, olası idlib operasyonu öncesi resmen heyetül tahrir-i şam'ı (el nusra) terör örgütü olarak tanıdı.
tahrir, idlib'in neredeyse %60'ını elinde bulunduruyor. bölgede öso'yu en çok tedirgin oluşum tahrir'di. askeri güçleri bir hayli yüksek.
sizce türkiye idlib operasyonu öncesi böyle bir hamleyi neden yaptı?
dünya'nın en iyi istihbarat servisi; pakistan istihbarat servisi ısı
pakistan istihbaratı, dünyada hakkında en az bilginin olduğu istihbarat teşkilatlarında biridir. her yıl bağımsız araştırma şirketleri ve düşünce kuruluşları tarafından dünyanın en iyi istihbarat servisi seçilmektedir.
gizlilik şeffaflık dengesini çok iyi kurmayı başaran bu teşkilatın tarihinde cıa, fbı, mossad, bnd vd. teşkilatlardan çok daha az skandal vardır.
ısı bölgede mossad tarzı operatif faaliyetleri başarıyla gerçekleştiren sayılı teşkilatlardandır. bunu ise hem örgütlenme biçimine hem de pakistan’ın ileri derecede olan savunma sanayisine borçludur. istihbaratın humint (insan istihbaratı), sigint (sinyal istihbaratı), elint (elektronik istihbarat), imint (görüntü istihbaratı), satint (uydu istihbaratı), comint (haberleşme istihbaratı) vd. gibi birçok yönü vardır.
istihbarat elemanları taktik istihbarat boyutuyla operasyon kabiliyeti yüksek olan elemanlardır. ilerleyen yıllarda da bu yapısını korumayı başaran ve kurumlarının stratejik zihniyetini geleceğe aktarmayı başaran bir yapı olarak günümüzde en güçlü istihbarat teşkilatlarından biri olmayı başarmıştır.
https://www.stratejikortak.com/2017/06/pakistan-istihbarati.html
ingiltere'de tl'ye yoğun talep gösterilmesi
%24 bin artış ifadesini görünce hakikaten şaşırdım. kontrol amaçlı olarak söz konusu finans şirketinin sitesine girdim ve basın açıklamalarına baktım.
çok normal bir durum aslında ama oranın büyüklüğü insanı şaşırtıyor ve bu olaya haber değeri katıyor.

idlib'de esad'ın operasyon rotası ve türk gözlem noktaları
askeri operasyonlarda en önemli faktörlerden biri coğrafyadır.
çoğu zaman askeri operasyonları ve operasyon ihtimallerini tartışırken sadece politik dengeler üzerinden tartışıyoruz. ancak operasyon coğrafyası da politik dengeler kadar önemlidir.
esad rejimi idlib'e operasyonların başladığını duyurdu. ilk olarak güney bölgelerde hareketlilik yaşandı.
idlib operasyonunda önemli noktalardan biri de türkiye'nin bölgede 12 adet askeri gözlem noktasına sahip olması.
idlib operasyonunu değerlendirirken aşağıdaki haritalar bize daha sağlıklı bir fikir verecektir. esad'ın muhtemel operasyon rotaları ve rusya-iran-türkiye gözlem noktalarını karşılıklı olarak değerlendirdiğimizde aslında operasyonun arkasındaki politik hesaplar ve politik denge çok daha net ortaya çıkıyor.

suriye'nin yenilenmesinde suriye hükümeti'nin türkiye'nin yardımına başvuracağı iddiası
burada inanılmaz büyüklükte bir pazar var. ırak'ın inşası için gereken miktarın 88 milyar dolar olduğu öngörülmüştü. muazzam rakam. ve ırak'ın yeniden inşası sürecinde en fazla kredi açan ülke türkiye'ydi.
hem ekonomik hem de politik durumumuz göz önüne alındığında türkiye kesinlikle suriye'nin yeniden inşası sürecinde başı çekecektir.
idlib operasyonu
suriye rejimi uzun zamandır planladıkları idlib operasyonunun başladığını duyurdu.
bir süredir bölgede hareketlilik had safhadaydı. özgür suriye ordusunun basın ve sosyal medya kaynakları, muhaliflerin idlib'in güneyine savunma için mevzilendiği bilgilerini paylaşıyordu.
tüm bunlar yaşanırken çavuşoğlu, lavrov ile görüşmesinin akabinde "rusya ile birlikte idlibdeki terörist unsurları temizlemek için operasyon yapacağız" açıklamasında bulundu.
idlib'in önemi ne peki?? bence idlib'in en büyük önemi ülkelerin diplomatik gövde gösterisi yaptığı bir sıklet merkezi olması... bugüne kadar suriyede barışın sağlanması adına cenevre, astana ve soçi zirveleri yürütüldü. cenevre zirvelerinde başı batı bloğu çekiyordu. bugüne kadar cenevre zirvelerinde barışa yönelik somut hiçbir başarı elde edilemedi...
ancak rusya iran ve türkiyenin başı çektiği astana süreci, suriye'de en somut adımları atan ortaklık oldu. astana ile zeytin dalı harekatı öncesinde suriye'de çatışmasızlık alanları belirlendi ve tesis edildi. şuan idlibde türkiye'nin bu kapsamda 12 adet gözlem noktası var.
esad için suriye'de iki psikolojik merkez vardı. bunlardan ilki, iç savaşa giden sürecin fitilinin ateşlendiği deraa. geçtiğimiz ay esad bir operasyon ile deraa bölgesini muhaliflerden aldı. şimdi ise astana sürecinin sahadaki tezahürü olan idlib var.
acaba bu yaşananlar, yani esad'ın idlib'e yönelmesi astana sürecinin bir fiyasko ile sonuçlanması anlamına mı gelecek? astana sürecinin kazanımları yok mu olacak?
ya da başladığı belirtilen idlib operasyonu, suriyede diplomatik alanda yeniden belirlenecek pozisyonlar için bir araç olarak mı kullanılacak? türkiye'nin suriye ve esad politikasında herhangi bir değişme olacak mı?
merakla bekliyorum...
suudi arabistan'dan türk lirası yasağı
sosyal medyada bölgedeki türk vatandaşlarının aktardığına göre, bir haftadır döviz bürolarına türk lirası ile işlem yapmamaları yönünde talimat verilmiş.
5000 riyali türk lirasına çevirmek isteyen bir vatandaşımız "maalesef paranızı türk lirasına çeviremem. türk lirası ile işlem yapmamamız konusunda emir geldi." cevabı ile karşılaşmış.
şaşırdık mı? hayır...

cumhurbaşkanı erdoğan'ın abd ürünlerine boykot çağrısı
aslında yaptırım ile boykot açısında şöyle bir durum var;
yaptırım uygulayan ülkeler abd, rusya ve çin. öteki taraftan ekonomik savaştan etkilenen diğer ülkeler resmi yaptırımlardan ziyade boykot ve toplumsal tepki ile süreçte var oluyor. mesela katar resmi olarak bir şey yapmadı ama katar halkı sonuna kadar turkiyenin yanında. öte yandan azerbaycan pakistan ve iran halkları da aynı şekilde gayriresmi destek veriyor. avrupada ise toplumsal tepkiden ziyade hükümetlerin resmi olmayan, temenniler barındıran destekleri mevcut.
son kertede diyeceğim o ki, inisiyatif abd karşıtları cenahına doğru kayıyor. demek ki sadece resmi yaptırımla yürümüyormuş ekonomik savaş. toplumsal destekler ve "boykot" gibi argümanlar da ekonomik savaşta etkili bir silah olarak karşımıza çıkıyor.
şangay beşlisi yada sanghay işbirliği örgütü
siyasi ve duygusal dürtülerle türkiye'nin girmesini desteklediğim yapı.
ancak şöyle bir durum da var. türkiye ticaretinin %60 dan fazlasını avrupa ve abd ile yapıyor. çin'in abd ye yaptığı ihracat abd'nin çine yaptığının 3 katı. böyle bir pazarda zaten kısıtlı ve yetersiz üretim gücüne sahip türkiye'nin bir pazar payı elde etmesi biraz zor gibi.
o yüzden duygusallagi bir kenara koymak lazım...
abd'nin iran petrolüne yaptırımından en çok etkilenecek ülkeler
aslında biraz komplo teorisi gibi olacak ama şöyle bir durum var;
abd ekonomik savaşın fitilini çin yaptırımı ile ateşledi. bölgede, özellikle suriye gibi çatışma alanlarında ıran'ın hamisi hep rusya olarak algılanır ama bu yanlış bir algıdır. ortadoğu'da ıran'ın sırtını yasladığı en büyük güç çindir. aynı şekilde çin için iran, ortadoguya acilan kapidir.
bu hikayenin sonunda aslında yine zararlı çıkacak olan abd'dir...
blackwater
bu konuda yazılmış güzel bir makale mevcut. aslında bu gibi yapıların abd resmi kurumlarına monte edilmesi belirli odaklar tarafından yönetilen bazı etkili senatörlerin kişisel çabaları ile oldu. bu senatörlerin önünü de donald rumsfeld açmıştı. rumsfeld in ortadoğuya getirdiği barış zaten ortada...
https://www.stratejikortak.com/2017/12/golge-ordu-blackwater-gercegi.html
erdoğan'dan "sincar'a operasyon sinyali
geçenlerde erdoğan sincar'a gerekirse operasyon yapılabileceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. bugün ise ırak'ın şengal bölgesinde konuşlanan haşdi şabi'nin çekilerek yerini ırak ordusuna bıraktığı belirtildi.
zeytin dalı harekatı devam ederken ırak ordusu sessiz sedasız haşdi şabi ile sincar kuzeydoğusu ve güneyinden operasyon başlatmış, pkk'lı teröristler bölgeden kısmen çekilmişti.
aynı dönemde tsk ise kandil'e yönelik harekat kapsamında kuzey ırakta önemli bir ilerleme sağlamıştı.
bu gelişmeler ışığında acaba sincar'a da afrin'e olduğu gibi doğrudan bir operasyon yapılır mı, yoksa menbiç gibi diplomatik hamlelerle bir kazanım çabasına mi girilir??
türkiye'ye karşı operasyon mu yoksa ekonomide yapılan hatalar mı?
her ikisi de doğru. abd tarihine bir bakın. and ne zaman üretim ekonomisinden sapma gösterse ekonomik krizler yaşıyor. türkiye de biran önce sağlıklı bir üretim ekonomisine kavuşmalı. burada "yerli ve milli olduğunu iddia eden iş adamlarına çok iş düşüyor. putini putin yapan şeyi hatırlayın arkadaşlar. uzak değil yakın tarih bu...
abd'den türkiye'ye açılan ekonomik savaşa ilişkin dünyadan türkiye'ye destek mesajları
katar krizi döneminde turkiyede yerleşen yanlış algı burada da karşımıza çıkıyor. o dönemde tüm türkiye katar sevdalısı olmuştu. dış politika bu. duygusallığa yer yoktur. destek açıklaması yapan ülkeler, kendi çıkarları tehlikeye tehlikeye düştüğü için bunu yapıyor. ıtalya hükümetinden yapılan açıklama bunun en net göstergesi.
erdoğan ve albayrak'ın konuşması sonrası dolar grafiğindeki değişim